Меню
Профил
Език

Kатегории

Вижте всички статии

Преди да облечете нова дреха!

Преди да облечете нова дреха!

 

Когато си купите нова дреха, задължително я изперете преди да я облечете за първи път. Това не е просто твърдение, а предупреждение от експерти дерматолози.

 

Замисляли ли сте се някога къде е била тази дреха, преди да попадне във вашите ръце? Много от облеклата са изработени в една страна, оцветени в друга и зашити в трета. Всяка от тези страни спазва различни законови норми за допустими нива на химикали при изработката на дрехи. Машини, прах, опаковки, транспортиране, кашони, найлони … всичко това е „преминало” през дрехата преди да достигне до щанда в магазина.

 

И не само. Химикалите, използвани от производителите, за да изглеждат дънките гладки и ненабръчкани върху манекените в магазините, могат да доведат до алергични реакции, предупреждава Доналд Белсито – професор по дерматология в медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк, пред в-к „Дейли мейл“. Д-р Белсито обяснява защо е важно да изперем дрехата (дори повече от веднъж), преди да я облечем.

 

Усещате сърбеж, ситни обриви, зачервяване или лющеща се кожа?

Основните два алергена, с които можем да се сблъскаме, когато облечем нова дреха, без да я изперем, са боята и формалдехидната смола.

Повечето синтетични текстилни облекла са оцветени с азобагрила, които могат да причинят тежка кожна реакция – подобна на тази, която алергичните към отровен бръшлян хора получават при досега си с растението. При други хора реакцията не е толкова силна – тя може да се прояви като леко възпалена, суха и сърбяща на места кожа, обяснява д-р Белсито.

 

Често дамите пропускат да обърнат внимание на сутиените преди първото обличане, споделя докторът. Основно от опасение дали ще успеят да запазят добрия им външен вид и след пералнята. Това често води до ясно отчетлив "текстилен дерматит", в областите където са се допирали презрамките. Виж снимката.

 

Съвет от IZI.bg - Експерти в прането* използвайте - предпазна топка за пране на сутиени - виж тук.

Докато по-голямата част от боята не се отмие – обикновено това става след повече от едно изпиране – носещия нова дреха ще изпитва дискомфорт и дразнене от нея. Най-чувствителни са местата, където има триене или изпотяване – като шията, талията, бедрата и около мишниците.


Според Белсито другият конкретен виновник за кожните проблеми, които можем да си навлечем, ако не изперем новата си дреха веднага, е формалдехидната смола. Този безцветен газ се прилага при някои дрехи, за да не се набръчкат и за да запазят материите. Формалдехидната смола обаче може да предизвика силно кожно раздразнение и алергични реакции. Според някои учени дори може да увеличи риска от рак, пише „Дейли мейл“.

 

Проф. Белсито предупреждава, че дрехите може да са преносители също на бълхи и въшки, които някои хора може да са „оставили“, когато са ги пробвали преди вас в магазина. „Така може да се пренесат и други инфекции“, заявява д-р Белсито пред „Уолстрийт джърнал“.

 

Незабравяйте, важно е новите дрехи да се перат, преди да ги облечем за пръв път!

 

Д-р Белсито съветва всичките си пациенти да перат новите си дрехи и тези на децата си – поне един път и то с двойно плакнене. Специалистът споделя, че той самият го прави, тъй като „като дерматолог съм виждал доста странни случаи и не желая да рискувам”,  категоричен е Белсито.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари