Меню
Профил
Език

Kатегории

Вижте всички статии

Вълнените дрехи - как да ги перем?

Вълнените дрехи - как да ги перем?

 

Преди да приберете зимните дрехи!

7 съвета за изненадващо лесна и много добра поддръжка на вълнените дрехи.

 

1
Създайте си навик да държите вълнените дрехи добре "аерирани", т.е. на проветриво сухо място, а при необходимост опитайте да изчистите еденичните петна "на сухо", като ги третирате директно (това подходящо предимно за тъмни дрехи). За разлика от памука и изкуствените материи, вълната не е необходимо да се пере ежедневно - дори вълнените чорапи могат да се носят няколко пъти, ако между пранетата се държат на сухо и проветриво място след сваляне. Не си мислете, че вашият вълнен пуловер трябва да се изпере веднага с останалите дрехи, само защото сте го носили веднъж! 

 

2
Обемът на вълнените дрехи, не трябва да заема повече от половината пространство в барабана на пералнята. За предпочитане е да обръщате вълнените дрехи на опаки, преди да ги поставети в пералнята, като превантивна мярка срещу влакнестите топченца. Не забравяйте да свалите от дрехите всякакви аксесоари, брошки и т.н. . . .

 

3
Винаги избирайте специализиран перилен препарат за вълна, коприна или деликатни тъкани, той е винаги течен. Агресивните прахообразни препарати и горещата вода са най-опасните врагове на вълнените материи. Специализираните препарати за вълна имат прецизна лека формула и не са безсмислена инвестиция. Те са изумително бързо разтворими във водата и действат като балсам за нишките, те стават загледени, лъскави, без статично електричество и предпазени от появата на досадните топченца по повърхността на дрехата. В много краен случай използвайте разреден качествен течен перилен продукт на основата на домашен/марсилски/кастилски сапун.

 

 

4
Ако забележите петна, най-добре третирайте предварително само замърсеното място с мокра кърпа и специализиран препарат за петна. Не употребявайте силно търкане, разтягане или усукване. Изплакнете само със студена вода на мивката, като е добре да накиснете цялата дреха в студена вода преди да я сложите в пералнята. Това ще я предпази от обезформяне и/или свиване.

 

5
Съвременните перални машини разполагат с програма за вълнени дрехи. Това е най-правилния избор, но ако все пак вашата пералня няма такава, изберете една от следните - за ръчно пране, за деликатно пране или за синтетични материи. Програмата за вълна е най-добра, тъй е кратка, използва специален ритъм на пране, наподобяващ прането на ръка, изчаква повече м/у обръщанията за по-бавно и напоително накисване, освен това е включено допълнително високо ниво на водата при основното пране и при изплакването; плакненията и центрофугите са само две, оборотите са ниски м/у 400-600, а температурата на водата е от 20 до 30 градуса. Това са всички, най-важни фактори за безупречно изпрани вълнени дрехи.

 

6
Ако имате проблем с пожълтели бели вълнени дрехи, може да опитате следния трик. Накиснете ги за 30 минути в леген със студена вода, в който сте разтворили 1 супена лъжици течен перилен препарат за бяло пране. След накисването изплакнете нежно само със студена вода, така че да отстраните основната част от препарата и изперете в пералня на специализирана програма със специализиран препарат за вълна

 

7
Сушенето на дрехата е много съществен момент. Агресивното сушене в сушилня може да доведе до драстично свиване на дрехите с няколко размера. Най-добре е да прострете дрехата на хавлиена кърпа, да завиете нежно на руло като притиснете леко, да развиете и да преместите върху друга суха кърпа, като оставите да съхне в хоризонтално положение на стайна температура, нпр. върху сушилник. За предпочитане е след изсъхване да сгъвате дрехата на опаки, като превантивна мярка срещу влакнестите топченца.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Тайна
    Благодаря, научих нещо ново от вас.
    Отговори ›
  • Кирилка
    Много ценни съвети,стига да има кой да се вслуша.
    Отговори ›
«1»