Количка

0 артикула
ляв горе квадратен

Kатегории

Вижте всички статии

Бански и бельо – как да ги перем!

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Директорът на компанията за дънкови облекла Levi Strauss, Чип Берг преди години каза на обществото, че дънките не трябва да се перат през първата година. Доста странен и неприемлив съвет, но той е за дънки ... Ч. Берг вероятно не е знаел, че вече се предлагат перилни продукти специалиризари за дънкови облекла.

 

Но, за бога, моля ви, перете си банските!

 

 

 

Качествените бански костюми, както и луксозното бельо попадат в малко по-скъпата категория дрехи от нашия гардероб. За едно парче плат често сме склонни да платим високи суми и не е излишно да научите как е правилно да се грижите за него. С тези съвети банският ви ще изглежда максимално добре няколко поредни сезона. 

 

Независимо дали носите бански ежедневно или само от време на време, тъканите са подложени на наистина голямо изпитание - химикали, разтягане, триене, солена вода, слънцето, пясък, изпотяване, високите температури, козметични лосиони. Така че, това, което е най-правилно да правите е редовно да почиствате вашия бански костюм? Как да го изперете? Вижте осемте основни правила:

 

1. Изперете го веднага след събличане, за да не се вмирише

 

Това е "спешната помощ" при подръжката на бански. Изплакнете го с чешмяна вода веднага след носене. Не зависимо дали се намирате на морския бряг или в съблекалнята на басейна най-вероятно в близост до вас има течаща вода. Изплакнете го само колкото да се отмият химикалите или солената вода, които са най-агресивни, а след като се приберете не забравяйте да го изперете по-добре. Това ще намали времето, през което тъканите са били изложени на остри агенти като хлор, крем, изпотяване или сол. Да не говорим колко интимно близки са банските костюми за нашето тяло. Колкото по-бързо ги изплакнете с чиста хладка вода, толкова по-малко вероятно е да задържат миризмата на хлора, на плажа и водораслите или типичната миризма на изгнила дреха. Най-лесният начин да направите това е като влезете директно под душа още докато сте с банския костюм. После само го приберете в непромокаема торбичка за да запазите останалия си багаж сух.

 

 

2. Изперете Вашия бански на ръка

Центрофугирането на пералната машина може да увреди тъканите, дори при най-ниски обороти. Пуснете банския за пране в машината, само след като се уверите, че тя разполага със съвременната опция на пералните – „пране на ръка”, създадена имено за бельо и деликатни материи. Освен това багрилата в тъканите на банските са по-неустойчиви и е много вероятно да се пренесат и да съсипят другите Ви летни дрехи . В действителност прането на бански костюм в пералната машина със стандартен прах за пране е може би най-лошото нещо, което може да направите за него, особено за целия бански костюм (от една част). Използвайте специализиран перилен продукт за бельо/деликатни тъкани и задължително го поставете в мрежичка / торбичка за пране на деликатни тъкани. Тези нежни материи изискват нежни грижи за тях.

 

*Нашите наблюдения показват, че всяка година, заради неправилна поддръжка се налага хората да пазаруват по 2-3 чифта бански костюми, които използват само по един сезон, а за облеклата да не говорим. Представете си какво количество стари дрехи бива изхвърляно ежегодно. Изпратете това четиво-ръководство на вашите приятелки, за да бъдат информирани в правилната поддръжка на банските и да се опитаме да спестим не само средства, но и неразумното замърсяване на природата.

 

 

3. Използвайте специализиран перилен продукт за бански или деликатни материи

Някои съветват да използвате малко количество обикновен препарат за да изперете банските костюми. Но тези перилни препарати са твърде „тежки” за ликрата на банските костюми и често прането с тях води до неприятно обезцветяване на места, избелели петна или цялостно падане на багрилата, особено при по-ярки цветове. Дори и само малко универсален перилен препарат може да доведе до избледняване на цвета. При белия цвят бански костюми никога не използвайте белина ! Вместо това използвайте специализиран препарат за пране на бельо или препарат за деликатни материи като коприна, пух или вълна.

Вижте нашите две предложения:

HG течен перилен продукт за бански костюми и CORAL (Корал) за деликатни тъкани и коприна 

Ако не разполагате с такива, изберете мек неутрален сапун, без добавен в него крем и/или овлажнители. Това ще помогне на новият ви бански да бъде и последен за много по-дълго.

 

 

4. Въпреки че имате истинктивното желание - не изстисквайте банския костюм

Да, това е много съблазнително да се направи, но трябва да му се устои. Изтискването е съпроводено с голямо напрежение за еластичните нишки и това е най-бързият начин да ги увредите и да съсипете ликрата, което ще доведе до загуба на красивата форма и еластичност, а щетите може да са непоправими. Просто го проснете м/у два пласта хавлия и нежно притиснете отгоре. Отгънете кърпата и го оставете така за момент докато се отнеме голямата част от влагата, ако се налага го обърнете и от другата страна. След това го прострете да съхне.

 

5. Би трябвало да се подразбира, но все пак – не сушете банските в сушилня

Постоянното триене в барабана на сушилнята в съчетание с високите температури са бърз начин да съсипете вашия любим бански, колкото и марков и издръжлив да е той. Изключително е рисковано да поставяте в сушилня всякакви бански с красиви декорации – пайети, перли или пластмасови елементи. Съществува риск от разтопяване.

 

6. Как още да не ги сушите?

Това може да ви изненада, но не е добре да прострете банския костюм да съхне докато от него все още тече обилно вода. Гравитацията допълнително ще опъне натежалите, напоени влакна и е много вероятно те да се деформират безвъзвратно, особено ако сушите костюма на слънце. За предпочитане е да го попиете леко и да го прострете на закрито или на сянка. От директните слънчеви лъчи ще избледнеят и цветовете. Дори и да бързате, не го изсушавайте и със сешоар с горещ въздух, той буквално ще разтопи еластичните влакна на ликрата, същото би могло да се получи и при сушене на климатик, с допълнение, че най-вероятно цялата стая ще се изпълни с миризмата на влажен бански костюм. Като цяло, насилственото изсушаване не е препоръчително!

 

 

7. Какво да правите, ако не разполагате с достатъчно време, за да изсъхне?

Ако трябва да изсушите банския си костюм бързо, все пак може да използвате сешоара. Просто се уверете, че той е настроен да духа само хладен въздух. Ако не може да чакате за да изсъхне докрай и трябва да тръгвате, поставете го в найлонова торбичка, като преди да го опаковате пробийте няколко дупки в нея за вентилация и след това я увийте с тениска или кърпа, за да уловите всякакви капки. Но, най-важното е веднага след като пристигнете да извадите банския от торбата, в противен случай ще бъдете изумени колко бързо започват да растат мухъла и плесените без вентилация.

 

8. Банският Ви също иска да има почивен ден.

Вероятно знаете, че банските костюми за жени обикновено се правят от плата - ликра. Но знаете ли, че ликрата е всъщност плат с памет? Това означава, след като тя се разтегне  може да се връща към оригиналната си форма. Интензивното ежедневно използване на банските, особено в басейн или при бурни води скъсява доста живота им. Вашият бански също има нужда от отпуск. Необходимо е обикновено около един ден на ликрата да се върне към нормалното си състояние. Така че е за предпочитане да не носите един и същ бански в няколко последователни дни. Редуването на банските костюми ще им позволи да „дишат” и да се връщат по-често към първоначалната си форма. Сигурни сме, че вече имате фаворит сред банските за този сезон!

 

 

Надяваме се съветите от "IZI.bg - Експертите в прането!" да ви помогнат да запазите за по-дълго любимите си бански. 

 

Не забравяйте, че наистина е добра идея да има повече от един костюм, когато отидете на плаж, защото жените, никога, ама никога не трябва да стоят с влажен бански.  Влажните бикини освен, че могат да простудят яйчниците са и отлично място за развитие на бактерии, гъбички и лишеи и това е един добър начин да получи неприятен кожен обрив или инфекция. Така че, запасете се с поне два чифта и се преобличайте в сух бански веднага след като излезете от водата!

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Наталия
  Страхотно изчерпателно, много благодаря, че сте си направили труда, а сте все пак магазин, не списание!
  Отговори ›
  • \"IZI.bg - Експертите в прането!\"
   Стараем се! Ние благодарим за вниманието!
«1»